Warzywa kapustne na czele z jarmużem – czym jest i co dobrego daje nam jarmuż?

Warzywa kapustne na czele z jarmużem

Warzywa na czele z jarmużem. Ale co to jest?

Jarmuż to roślina kapustna, jest w zasadzie odmianą kapusty. W naszym kraju mniej znana, choć coraz częściej możemy spotkać w pobliskich warzywniakach. Tylko dlaczego? Jarmuż jest botaniczną odmianą kapusty, która stoi na czele grupy tych warzyw pod względem wartości odżywczych! Co ciekawe w innych krajach jest bardzo popularna, u nas stanowi roślinę uprawianą na działkach.

Uprawa tego warzywa nie jest trudna, ponieważ ma ona małe wymagania i gleba nie musi być urodzajna. Jest także odporna na mróz, dlatego przymrozki nie spowodują, że będziemy musieli siać od nowa.

Sadzi się go na przełomie maja i czerwca, a późną jesienią możemy cieszyć się tą cudowną rośliną.

Nasz kraj nie idzie w parze z jarmużem.

Choć jarmuż jest rośliną, znaną już w starożytności, w naszym kraju najczęściej podawana jest na talerzach jako ozdoba dań. Ciężko zrozumieć dlaczego tak wartościowa roślina, która powinna być zjadana z apetytem jest najczęściej odrzucana na bok. Warzywo to cieszy się olbrzymią popularnością w innych krajach. Na przykład w Portugalii jest podstawowym składnikiem zupy caldo verde, która jest narodową potrawą tego kraju. Ma też szerokie zastosowanie w suplementach diety w Stanach Zjednoczonych. Aojiru – napój przygotowywany z jarmużu, którego możemy napić się w każdym zakątku Japonii potwierdza, że jest on znany na całym świecie. Dlaczego w naszym kraju jest uprawiany przede wszystkim na mrożonki? To pytanie należy sobie zadać przechodząc obok jarmużu, coraz częściej goszczącego w warzywniaku na pobliskim rynku.

Co daje dieta z jarmużem?

Jarmuż króluje pod względem zawartości żelaza, potasu, wapnia czy beta – karotenu. Jest także najlepszym źródłem niacyny oraz takich witamin jak E, C , B, i A. Właśnie dzięki temu jest tak odżywczy i zdrowy. Nasza dieta powinna obowiązkowo zawierać jarmuż, który można jeść zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo.

Jarmuż wspomaga także pracę układu krwionośnego. Potas, którego jest doskonałym źródłem reguluje wodę w naszym organizmie i chroni nas w ten sposób przed różnymi chorobami, jakimi są na przykład ciśnienie tętnicze. Dzięki witaminie C wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnym i zbawiennie wpływa na nasze żyły i rozwój zmian miażdżycowych. Jest także doskonałym źródłem witaminy K, która zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Oprócz tego zawiera beta – karoten oraz witaminę A, które zbawiennie działają na naszą skórę.

Mało kto z nas wie, że warzywa kapustne mają duży wpływ na prawidłowy stan wody w naszym organizmie, dlatego warto je jeść podczas diety i w okresach wzmożonego wysiłku. Nie bez powodu wiele razy babcia faszerowała nas kiszoną lub gotowaną kapustą. Zapach może nie przyjemny, ale za to jak smakowało…

Tagged : / /

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *