Skąd wzięło się tyle odmian ziemniaków? Ciekawostki na temat ,, pyry”.

tyle odmian ziemniaków

Ziemniak-bogactwo polskiej kuchni

Czy wyobrażasz sobie polski obiad bez ziemniaków? Z pewnością zarówno nasze mamy jak i babcie od najmłodszych lat przygotowywały nam potrawy z ziemniaków. Kto nie zna smaku frytek czy placków ziemniaczanych? Polacy kochają ziemniaki. Są dodatkiem do niemal każdego obiadu. Możemy zrobić z nich pyzy, zapiekankę, frytki lub chipsy.

Skąd wziął się ziemniak?

Tysiące lat temu ziemniaki zaczęto uprawiać w Ameryce Południowej, zaś w Europie pojawiły się pod koniec XVI wieku. Rośliny te bogate są w składniki odżywcze takie jak skrobia, białka i aminokwasy. W niewielkich ilościach zawierają też aminokwasy między innymi wapń, żelazo czy siarkę. Wiele odmian ziemniaków ma właściwości przeciwnowotworowe oraz zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym. W Polsce mamy do wybory ponad 100 odmian ziemniaków. Przeciętny Polak zjada około 110kg kartofli rocznie.

Podział odmian ziemniaków ze względu na długość okresu wegetacji:

  • bardzo wczesne,
  • wczesne,
  • średnio wczesne,
  • średnio późne,
  • późne.

Które z odmian ziemniaków najchętniej wybierają Polacy?

Polacy najczęściej wybierają ziemniaki pod nazwą: Lord, Denar, Satina i Jelly. Na frytki najlepsze są ziemniaki które mają dużą zawartość skrobi np. Fresco czy Etiuda. Do pyzów, placków i kopytek sprawdzą się odmiany takie jak: Fresco, Justa i Miłek. Do wykonania pysznej sałatki odpowiednie będą te z niższą zawartością skrobi czyli Ingrid lub Finezja.

Ziemniak-ciekawostki:

  • w 100g gotowanego ziemniaka jest 77 kalorii,
  • największym producentem ziemniaków są Chiny,
  • składa się z 80% wody i 20% substancji stałych,
  • jest pierwszą rośliną wyhodowaną w kosmosie.

Czy wiesz jak powstały chipsy?

To jak powstała ta przepyszna przekąska jest nie lada ciekawostką. Historia głosi, że pewien klient zamówił w restauracji smażone ziemniaki. Kiedy kucharz przyniósł mu gotową potrawę, ten zaczął narzekać, że są pokrojone zbyt grubi. Jak wiemy kucharze mają swoją dumę… Urażony gastronom następną porcję pokroił w przeźroczyste plasterki i usmażył, chcąc utrzeć nosa wybrednemu klientowi. Jednak efekt był zupełnie odwrotny. Chipsy bardzo posmakowały klientowi, a kucharz wyciągając wnioski zrozumiał, że cieniutkie, złociste talarki to nie lada przysmak!

Tagged : /

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *